Junior handling

Junior handling is het in competitieverband oefenen in het verantwoord en deskundig voorbrengen van een rashond door junioren van 10 t/m 17 jaar. Het is een vorm van sport met honden. ‘Handling’ is het Engelse woord voor ‘omgaan met’ en dat is precies waar het bij junior handling om draait: het omgaan met honden door jonge mensen. Degene die de hond voorbrengt noemen we handlers.


Wie kunnen er aan deelnemen?

Ben je minimaal tien jaar en maximaal zeventien jaar oud, dan kun je meedoen met junior handling. De hond die meedoet aan de junior handling moet ingeschreven zijn voor de tentoonstelling zelf. Je doet de junior handling op dezelfde dag als waarvoor de hond is ingeschreven. Je hoeft je hiervoor niet van tevoren in te schrijven. Je kunt dit gewoon op de dag zelf doen bij de stand van de Raad van Beheer Junior Handling. De kosten zijn € 5,- per deelname.

 

Hoe gaat dat dan?

Als handler probeer je je hond voor te brengen op een manier die bij het ras past. Je toont de hond niet alleen in stand, maar ook in draf. Natuurlijk doe je dit alles op een diervriendelijke manier; het gaat er ten slotte om dat je hond en jij allebei plezier beleven aan deze sport.

Een keurmeester bekijkt hoe je dat doet en kijkt dus niet naar je hond maar naar jou. De keurmeester moet hiervoor gekwalificeerd zijn. Soms is de keurmeester een exterieurkeurmeester, maar het kan ook iemand zijn die veel ervaring met en kennis van junior handling heeft. De vereniging die de show organiseert nodigt de keurmeester uit en maakt meestal zijn naam van tevoren bekend.

Eerst vindt er een voorkeuring plaats. Na de voorkeuring komen alle deelnemers aan de junior handling in de erering. De keurmeester kiest vijf handlers uit die mogen deelnemen aan de dagfinale. Als je de dagfinale wint en de Nederlandse nationaliteit hebt, mag je deelnemen aan de grote finale op de Winner Show in Amsterdam.

Als de winnaar zich al eerder gekwalificeerd heeft voor deelname aan de grote finale, dan schuift deze eer door naar de nummer twee, drie et cetera.

De hond die je voorbrengt tijdens de grote finale hoef je niet in te schrijven voor de Winner Show. Sterker, de organisatie adviseert om de hond die deelneemt aan de grote finale van junior handling niet deel te laten deelnemen aan de gewone keuringen op de Winner Show.

Win je de grote finale, dan mag je Nederland in het jaar daarop vertegenwoordigen op de FCI Wereld Winner, de FCI Europa Winner en de Crufts.

 

Waar kun je junior handling doen?

De Raad van Beheer organiseert, met ondersteuning door Pedigree, de junior handling competitie. Deze competitie vindt plaats op elke nationale of internationale hondenshow in Nederland. Voorwaarde is wel dat de show in het weekend of op een feestdag valt. Kijk in de agenda waar de eerstvolgende (inter)nationale hondenshow in Nederland is.

 

Meer weten over junior handling?

Wil je meer weten over junior handling, neem dan contact met ons op of kom naar onze stand op de (inter)nationale tentoonstellingen.

Folder Junior Handling

 

Uitvoeringsregels junior handling

Uitvoeringsregels (per 1 januari 2017)

(eerder gepubliceerd zonder o.a. paginanummers/bewerkt voorblad in oktober 2016).

De FCI heeft sinds maart 2016 officiele regels opgesteld die gelden voor de Junior Handling wedstrijden op Wereldshows en Sectieshow. 
FCI Guidelines for World and Section competitions

De FCI Youth heeft een 'Study Manual' uitgebracht voor Junior Handlers: een studieboek waarin de basis van de Junior Handling uitgelegd wordt. 
FCI Youth Study Manual Junior Handling
 

Competitiejaar 2017

Klik hier voor de pagina Junior Handling competitiejaar 2016.