Opvoeden van je hond

Het opvoeden van een pup kan niet vroeg genoeg beginnen. Een goede fokker legt de basis en als de pup bij zijn nieuwe eigenaar komt, neemt deze de opvoeding over. Een goede opvoeding is belangrijk, want je hond moet zich in onze dichtbevolkte samenleving goed staande kunnen houden. Heb je geen ervaring met het opvoeden van een pup, vraag dan je fokker of rasvereniging om meer informatie. Je kunt ook terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten regionale hondenschool of kynologenclub. Natuurlijk vind je ook veel informatie in boeken maar we adviseren altijd om een cursus te volgen bij een goede hondenschool en deskundige kynologisch instructeur. Belangrijk is dat je direct consequent en duidelijk bent. Dus ‘ja’ is ‘ja’ en ‘nee’ is ‘nee’. Aangeleerd gedrag is namelijk moeilijk af te leren.


Socialisatie

De basis voor een goede opvoeding is socialisatie, het aanleren van sociale vaardigheden. Je hond moet dit al op jonge leeftijd leren. Tot minimaal zeven weken moet een pups bij zijn moeder en nestgenoten blijven. In deze tijd leert je pup voornamelijk hoe hij zich als hond moet gedragen. Ook de fokker maakt al een start met de socialisatie. Vraag je fokker dan ook wat hij al gedaan heeft en overleg met je fokker over het vervolg. De pup kan daarna naar zijn nieuwe gezin en leert ook hoe hij zich moet gedragen tussen volwassenen, kinderen en andere huisdieren.

Stel je pup tijdens deze periode bloot aan gewone dagelijkse gebeurtenissen zoals autorijden, stofzuigen of een bezoekje aan de lagere school, de markt of het winkelcentrum. Doe dit wel met beleid: teveel of verkeerde prikkels of een traumatische ervaring in deze periode kan de rest van zijn hondenleven blijvend beïnvloeden.
socialisatie pup

De totale socialisatieperiode duurt tot je hond ongeveer vier maanden oud is. Alle tijd en aandacht die je in deze periode aan hem besteedt, verdien je daarna dubbel en dwars terug. Gemiste kansen tijdens deze periode kun je later niet meer inhalen.

 

Straffen, negeren en belonen

Bij het opvoeden van je hond is het belangrijk dat je goed gedrag beloont en je ongewenst gedrag negeert of ombuigt. Geef je hond geen fysieke straf bij ongewenst gedrag. Het is belangrijk dat je consequent bent in het negeren of ombuigen; anders wordt de hond onzeker. Geef je een commando, zorg er dan voor dat de hond deze altijd opvolgt. Zo bevestig je je autoriteit als baas.

 

Leren alleen te zijn

Hoe lief je hond ook is, je hond moet leren dat er niet altijd iemand thuis is om op hem te passen. Begin daarmee zo vroeg mogelijk. Laat een pup de eerste weken rustig aan zijn nieuwe thuis wennen. Start daarna met een korte periode waarin je de pup alleen laat, bijvoorbeeld een minuut. Bouw de tijd dan langzaam op. Gaat het mis, verkort de tijd dat je hond alleen is dan weer. Sommige pups vinden het moeilijk om alleen te zijn; probeer het alleen zijn dan ook niet te overhaasten. Als je je hond nu goed aanleert om alleen te zijn, heb je daar later veel plezier van.

 

Vermijd hinderlijk blaffen en janken

Ook als je hond geleerd heeft om elke dag een bepaalde periode alleen te zijn, kan hij dingen gaan vernielen of hinderlijk blaffen en janken. Het kan komen door verveling, maar ook andere oorzaken hebben. Zorg in ieder geval voor voldoende afleiding. Geef je hond speelgoed, een favoriet bot of laat de radio aanstaan. Leer hem van jongs af aan op verschillende plaatsen alleen te zijn. Compenseer de tijd dat je hond alleen is door hem veel aandacht en beweging te geven als je wel thuis bent.

Blijft het ongewenst gedrag aanhouden, neem dan contact op met een gedragstherapeut.

 

Een veilige, eigen plek

Een bench is een echte aanrader als je een hond hebt. Een bench is een overdekte mand met een deurtje er in. Ze zijn er in alle soorten en maten. Voor veel honden is de bench een veilige plek in huis. Heeft je hond jouw kleden, meubels en de bedrading ontdekt, dan kan de bench een uitkomst zijn. Je kunt de bench ook meenemen als je op reis gaat. Je kunt de hond er in vervoeren en bij logeerpartijen kan hij er in slapen.

Naast een bench heeft je hond ook een eigen ligplaats nodig, bijvoorbeeld een mand, kussen of kleed. Pups wennen snel aan een aangewezen ligplaats, oudere honden kiezen zo’n plaats graag zelf uit. De ligplaats moet in ieder geval rustig en ruim zijn. De hond kan schuimrubber en rieten manden kapot bijten; kies voor hardnekkige slopers liever een kunststof mand. Zorg ervoor dat kinderen de hond niet storen als hij in zijn mand ligt.

 

Vermijd overlast voor anderen

Iedere hondeneigenaar moet proberen om overlast te voorkomen. Een gehoorzaamheidscursus of andere training is een goede start. Toch gaat het wel eens fout. Verzeker daarom je hond mee in je Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Veroorzaakt jouw hond onverhoopt schade bij een derde, dan vergoedt de verzekering deze schade. Kijk wel goed welke calamiteiten onder welke omstandigheden zijn verzekerd en of dit geldt voor één hond of ook voor meerdere.

 

Op cursus met je hond

Wij raden iedere nieuwe hondeneigenaar aan om een puppycursus te volgen. Dit helpt je bij de opvoeding van je hond. Je leert in groepsverband het gedrag van je hond te corrigeren waar nodig. Voor een puppycursus kun je terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten kynologenclub.

Bij de kynologenclubs kun ook terecht voor vervolgopleidingen zoals Gehoorzame Hond. Wist je dat je bij de kynologenclub ook terecht kunt om actief met je hond te sporten

Hulp bij de opvoeding

Soms kun je wel wat hulp bij de opvoeding gebruiken. Ook hiervoor kun je terecht bij een kynologenclub. De instructeur kent jou en je hond en kan jouw situatie het beste beoordelen. Hij kan je bijvoorbeeld tips geven hoe je je hond zelfstandiger kunt maken, zodat hij beter alleen kan zijn en beter functioneert in zijn omgeving. Maar hij kan je ook doorverwijzen naar andere deskundigen als dat nodig is.


Kwaliteit van je instructeur

De Raad van Beheer vindt het belangrijk dat je als hondeneigenaar een cursus met je hond volgt bij een deskundige, gekwalificeerde instructeur. De Raad van Beheer heeft een betrouwbaar certificeringssysteem voor Kynologisch Instructeurs.

logo kynologisch instructeur

Met het certificeringssysteem zorgen we er voor dat iedere instructeur een gedegen, geaccrediteerde opleiding heeft gevolgd en goed geïnformeerd blijft door het volgen van verplichte nascholing.

Je kunt er als hondeneigenaar dan op vertrouwen dat je samen met je hond in goede en deskundige handen bent bij een door de Raad van Beheer benoemd Kynologisch Instructeur.

Meer informatie lees je op de pagina 'kwaliteit van je instructeur' en 'hoe vind ik een kynologisch instructeur'.

 

Gebruik van slipketting

Let op: het gebruik van een slipketting, prikband, teltac (electroschokband) of andere correctiebanden is volkomen achterhaald! Al helemaal als halsband voor dagelijkse wandelingen, maar zeker ook als hulpmiddel bij de training.
Een slipketting beschadigt de halswervels en de nekspieren van de hond en veroorzaakt onnodig hondenleed. Bovendien werkt hij in de opvoeding averechts. Het heeft geen enkele zin om de (jonge) hond angst voor de slipketting (en daarmee voor jezelf) aan te leren. Wij adviseren altijd te kiezen voor een hondenschool waar er met positieve beloning getraind wordt.