Exporteren en importeren van je hond

Als je een hond wilt importeren of exporteren en deze in een ander stamboek wilt laten inschrijven, heb je een zogenaamde 'export pedigree' nodig. Met buitenlandse kennelclubs zijn hierover afspraken gemaakt.


Exporteren van je hond

Bij de verkoop van een rashond naar het buitenland heb je, naast de stamboom, altijd een zogenaamde ‘Export Pedigree’ nodig. Dit is een apart document met daarop de gegevens van de hond en de gegevens van de nieuwe buitenlandse eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft dit document nodig om de hond bij de officiële buitenlandse kennelclub te laten registreren. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen ons en alle officiële buitenlandse kennelclubs.

Indien je in je account kiest voor verkoop naar het buitenland ontvangt de nieuwe eigenaar per e-mail de Export Pedigree, het registratiebewijs en het DNA-profiel van de hond. 

Aan de verkoop van een hond naar het buitenland zijn kosten verbonden. Kijk hiervoor in de tarievenlijst. Je ontvangt hiervoor automatisch een factuur. Zodra je de factuur betaald hebt, starten wij de procedure.

Let op: Bij de export van een hond naar het buitenland gelden de invoereisen van het land van bestemming en de landen waar de hond eventueel doorheen reist. Denk hierbij aan verplichte vaccinaties. Controleer altijd van tevoren de invoereisen!

Let op: Registratie van, fokken met en deelname aan 'officieel' gezondheidsonderzoek om erfelijke aandoeningen zoals heup dysplasie en elleboog dysplasie, te voorkomen, dient plaats te vinden in het land waar de eigenaar van de hond woonachtig is! 

 

Importeren van een rashond

Als je een hond met een stamboom in het buitenland hebt gekocht, kun je deze in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) laten inschrijven. Hieronder lees je wat je hiervoor moet doen.

Verplichte registratie als invoerder van een buitenlandse hond

Als je een hond uit het buitenland importeert dan zul je je eenmalig moeten registreren bij de overheid. Deze registratie is ook verplicht als je maar één hond uit het buitenland importeert.

Registreren kan via de knop 'direct UBN-nummer aanvragen' op de website www.rvo.nl/hond-kopen.  Zonder UBN-nummer is het niet mogelijk je import bij de dierenarts en bij de Raad van Beheer te registreren.

Als invoerder van een buitenlandse hond laat je de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal.
Komt de hond uit een land dat geen lid is van de Europese Unie en heeft hij dus geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

Wil je de hond registreren in het NHSB dan volg je de gewone procedure voor importaangifte in je account in mijnrvb.nl. Registreer je UBN-nummer in je account in mijnrvb.nl voordat onze buitendienstmedewerker de hond komt controleren en registreren.   

 

aangifte via je Mijn RvB account

Als je een buitenlandse hond wilt laten inschrijven in het NHSB kan je dit doen via 'importaangifte' in het account. Voeg hier een goed leesbare kopie van de originele FCI-erkende stamboom en eventuele bijbehorende papieren (zie 'Eisen per land') aan toe. 

Registreer je UBN-nummer in je account in mijnrvb.nl voordat onze buitendienstmedewerker de hond komt controleren en registreren. Zonder UBN-nummer registreren wij de hond niet. 

Let op: Als een hond geen chip heeft, mag je deze niet importeren. Alle honden dienen volgens Europese regelgeving gechipt te zijn. Als Je hond niet is gechipt dan kan je hem niet inschrijven in het NHSB. 

 

Controle door buitendienstmedewerker

Als we de betaling voor de inschrijving hebben ontvangen, komt een buitendienstmedewerker controleren of het chipnummer dat op de stamboom staat, klopt met het chipnummer van de hond. 

Registreer je UBN-nummer in je account in mijnrvb.nl voordat onze buitendienstmedewerker de hond komt controleren en registreren. Zonder UBN-nummer registreren wij de hond niet.  

Op de stamboom plaatsen wij een stempel met de tekst ‘import Nederland’, de datum en het NHSB-nummer. Zorg dat je deze klaar hebt liggen als de buitendienstmedewerker langskomt. Let op: alleen de originele stamboom wordt afgestempeld. Kopieën van de stamboom krijgen dus geen stempel.

Wanneer de benodigde originele documenten niet aanwezig zijn tijdens de controle van onze buitendienstmedewerker of u zegt last-minute af, dan kunnen wij voorrijkosten in rekening brengen.

 

Naam van de hond

In sommige gevallen nemen wij niet de naam over zoals deze is vermeld op de stamboom. Voor de regels over de namen verwijzen we je naar het Kynologisch Reglement artikel III.32 en artikel III.33.

 

Inschrijving in het NHSB

De buitendienstmedewerker laat aan het kantoor weten of alles in orde is. Als dat het geval is, dan is de hond officieel ingeschreven in het NHSB. Vervolgens kan je het import registratiebewijs downloaden in jouw account.

 

 

Eisen overheden import/reizen

Naast de invoereisen ten aanzien van de stamboomregistratie en documenten daarvoor gelden er ook eisen voor het reizen en invoeren van honden die door de overheid gesteld worden. 

Zie voor meer informatie het Landelijk informatie Centrum Gezelschapsdieren LICG.  Klik hier. 

Je kunt ook contact opnemen met de NVWA via 0900 0338 of info@nvwa.nl.

Eisen stamboompapieren / documenten per land

De originele stamboom (pedigree) dient in uw bezit te zijn vòòr het doen van de aanvraag èn controle door onze buitendienst, een kopie wordt niet geaccepteerd!  

Wanneer de benodigde originele documenten niet aanwezig zijn tijdens de controle van onze buitendienstmedewerker of u zegt last-minute af, dan kunnen wij voorrijkosten in rekening brengen.

Amerika (USA)
Er moet een ‘Certified Pedigree’ én een ‘Registration Certificate’ of Certified Export Pedigree zijn van de American Kennel Club AKC met daarop vermelding chipnummer van de hond.

LET OP! Onze buitendienst accepteert ze niet zonder chipnummer en/of etiket geplakt op de pedigree.

 

Australië
Er moet een ‘Certified Export Pedigree’ zijn van de Australische Kennel Club. Je moet ook een registratiebewijs (‘Certificate of Registration and Pedigree’) meesturen.


België
De stamboom van de KMSH Sint Hubertus is een stamboom met op de achterzijde het DNA profiel. Ook moet mee gezonden worden het Registratiebewijs incl. Exportstempel.

De Raad van Beheer vermeldt geen Belgische HD-uitslagen (HD = heupdysplasie) op de Nederlandse stambomen. De reden hiervan is dat deze niet altijd voldoen aan de Nederlandse normen voor HD-uitslagen.


Bulgarije

De Bulgarian National Cynological Federation (BNFC) is sinds 01 November 2023 contract partner van de FCI. Het importeren van honden uit Bulgarije is mogelijk conform mededeling van de FCI. 


Canada

Het ‘Export Pedigree’ van de Canadian Kennel Club moet je samen met een formulier van eigendomsoverdracht naar ons opsturen.


Denemarken

Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan. Je moet ook een registratiebewijs (‘Ownership Document’) hebben dat voorzien is van een 'Export Pedigree Certificate'-stempel.


Duitsland

De stamboom uitgegeven door de Duitse rasvereniging, of indien er geen rasvereniging is door de VDH, dient te zijn voorzien van een zogenaamde 'Anerkennung für das Ausland'. De VDH (Verein für das Deutsche Hundewesen) geeft deze af.

 

Finland
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan. Daarnaast moet je een ‘Owner Certificate’ meesturen.


Frankrijk

Er moet een ‘Export Pedigree’ zijn van de Société Centrale Canine.


Groot-Brittannië
Er dient een ‘Export Pedigree’ van The Kennel Club te zijn en een registratiebewijs (‘Registration of Ownership’).
Let op! ISDS/Border Collie: wij registreren een hond met een ISDS-stamboom alleen als deze ook een ‘Export Pedigree’ van The Kennel Club (England) heeft én als de hond geboren is in Groot Brittannië (FCI circulaire 36/2009).  


Hongarije

Er moet een originele stamboom met vermelding 'export' aanwezig zijn.


Ierland

Er dient een ‘Export Pedigree Certificate’ te zijn.


Italië

Er dient een export stempel op de originele stamboom van de officiële Kennelclub te staan.


Luxemburg

Geen speciale vereisten, anders dan de originele stamboom van de officiële Kennelclub in dat land.


Noorwegen

Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan. Daarnaast moet je het eigendomsbewijs van de Noorse Kennel Club meesturen.


Oekraïne

Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.
(Honden vanuit Oekraïne kunnen ondanks de huidige situatie geïmporteerd worden, let wel u dient in bezit te zijn van de originele pedigree)


Oostenrijk

De stamboom dient te zijn voorzien van een zogenaamde 'Anerkennung für das Ausland'. De Oostenrijkse Kennelclub geeft deze af.


Polen

Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.


Rusland
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.

Let op: Vanaf 16-09-2024 gelden strenge eisen i.v.m. Rabies risico voor honden uit Rusland en Wit-Rusland. zie de info bij LICG en NVWA.  
(Honden vanuit Rusland kunnen ondanks de huidige situatie geïmporteerd worden, let wel u dient in bezit te zijn van de originele pedigree.)


Slovenië

Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan. 


Slowakije
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.


Spanje

Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.


Tsjechië
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan. Daarnaast moet er aan de rechterbovenzijde een waarmerk staan van de Tsjechische Kennel Club.


Zuid Afrika

Er moet een export stempel (KUSA) op de stamboom staan.


Zweden

Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.


Zwitserland

De stamboom dient te zijn voorzien van een zogenaamde 'Anerkennung für das Ausland'. De Zwitserse Kennelclub geeft deze af.

 

Niet erkende stambomen

LET OP! Een afstammingsbewijs dat is afgegeven door een organisatie die niet erkend is door de FCI accepteren wij niet! Dit geldt onder andere voor stambomen of afstammingsbewijzen van:

  • U.C.I. - Union Cynologique Internationale;
  • De verenigingen die bij de U.C.I. aangesloten zijn;
  • Belgisch Verbond voor Kynofielen;
  • European Club Canine;
  • Europaïsche Hundesport Union (E.H.U.);
  • UKC United Kennel Club;
  • ARFE;
  • ARFE Europe.