FAQ Stambomen

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over stambomen.


Wat moet ik doen als ik een hond heb met een buitenlandse stamboom?

Het is verstandig om de buitenlandse stamboom te laten overschrijven naar het Nederlands Honden Stamboek (NHSB). Wil je met je hond actief deelnemen aan de Nederlandse kynologie, dan ben je dat zelfs verplicht. Meer informatie over het importeren van een hond vind je op de pagina 'Exporteren en importeren van je hond'.

 

Wat betekent het als er ‘niet geverifieerd’ op de stamboom staat?

‘Niet geverifieerd’ betekent dat de afstamming niet geregistreerd is in een geldige, door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkende stamboekhouding. Dit kan voorkomen bij nog jonge rassen.

 

Hoe komt een hond aan zijn stamboom?

Op de pagina 'Stambomen aanvragen voor pups' vind je meer informatie over de procedure voor het aanvragen van pups.

 

Hoe lang duurt het voordat een pup zijn stamboom krijgt?

Als de aanvraag van de fokker bij ons binnen is, duurt het vaak een aantal maanden voordat je als nieuwe eigenaar de stamboom van je hond krijgt. De gemiddelde levertijd van een stamboom aan de fokker is tussen de 12 tot 14 weken na de geboorte. Dit kan in de praktijk echter ook wat korter of langer zijn.
Alle stambomen van alle pups van een nest gaan, als de afstamming gecontroleerd is, naar de fokker. De fokker zorgt er voor dat de eigenaren van de pups de stambomen krijgen. In afwachting van de stamboom kun je gewoon deelnemen aan officiële kynologische activiteiten. 

 

Mijn hond is overleden. Wat doe ik met de stamboom?

Is je hond overleden, dan hoef je de stamboom niet naar ons terug te sturen. Een korte schriftelijke melding door de eigenaar waarbij je het NHSB-nummer en de stamboomnaam van de hond vermeldt, is voldoende. Wij registreren vervolgens het overlijden. In bijzondere gevallen kunnen wij op grond van artikel III.39 van het Kynologisch Reglement de stamboom van de overleden hond opvragen en ongeldig maken.

 

Wanneer komt de chipper de pup chippen?

In het algemeen komt één van onze buitendienstmedewerkers langs als de pups tussen vijf en acht weken oud zijn. Wettelijk is geregeld dat de pups het nest niet vóór zeven weken mogen verlaten. Omdat de moederhond ook in de laatste dagen een belangrijke rol speelt voor opgroeiende pups, laten veel fokkers hun pups zelfs voor acht weken niet vertrekken.

Meestal duurt het ongeveer twee weken voordat de chip goed ingekapseld is. De eerste drie dagen na het chippen moet je de plek waar de chip is ingebracht voorzichtig behandelen: pak de pup dan niet in zijn nekvel en laat hem geen halsband dragen. De pups laten vertrekken op de dag van het chippen is dus geen goed idee. Beter is het om daarmee enkele dagen te wachten.

Spreek met de pupkoper niet te krap in de tijd af. Onze chipper kan vertraging hebben en daardoor te laat komen op de afspraak of de afspraak moeten verzetten.

 

Wat betekenen de afkortingen op de stamboom van mijn hond?

NHSB staat voor Nederlands Honden Stamboek. Dit is de centrale database waarin wij alle rashonden registreren.

Andere afkortingen duiden op een buitenlandse herkomst. Een hond met KCR of KCSB woont in Engeland, LOSH in België, LOF in Frankrijk, LOI in Italië, LOE in Spanje, DKK in Denemarken, SKK in Zweden, FKK in Finland, AKC in de Verenigde Staten en CKC in Canada.

Achterop de stamboom staat een uitgebreide verklarende woordenlijst en een uitleg van de betekenis van verschillende codes die op de stamboom van de hond kunnen voorkomen. Zo kunnen die codes verwijzen naar in het buitenland behaalde kampioenschappen en titels. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met je rasvereniging.