Stambomen aanvragen voor pups

Bij een rashond in Nederland hoort een stamboom en een registratiebewijs, maar hoe kom je daaraan? Op deze pagina vind je alle informatie over de verschillende stappen die je moet doen voor de aanvraag van stambomen voor je nest pups.


Checklist

Je bent van plan een nest stamboompups te fokken. Dan is een overzicht van de procedure en regels die je moet volgen een handig hulpmiddel. Daarvoor hebben we de checklist fokker stamboomhonden gemaakt.

In de checklist fokker stamboomhonden staan de belangrijkste regels en de procedure voor het online aanmelden van je nestje stamboompups. 

De folder is verdeeld in vier periodes:

  1. Dekaangifte
  2. Geboorte aangifte
  3. Nestcontrole, chippen & DNA-afname
  4. Stambomen, DNA-profiel, registratiebewijs & nazorg

Per handeling kun je afvinken of deze is gedaan. Een handig hulpmiddel zodat je zeker weet dat je niks vergeet. 
cover checklist

Je kunt de checklist hier downloaden of je kunt een gedrukte versie aanvragen door een mail te sturen naar info@raadvanbeheer.nl met je naam en adresgegevens. Dan ontvang je de folder binnen enkele dagen thuis per post. 

Checklist Fokker Stamboomhonden

 

Dekaangifte

Van de dekking van je hond moet je als fokker, eigenaar van de teef, aangifte doen. Je kunt dit doen door in te loggen in je Mijn RvB account.

Zorg dat je alle informatie die nodig is voor de dekaangifte bij de hand hebt en je kunt uploaden. Dit kunnen bijvoorbeeld kopieën van de stamboom van een buitenlandse reu, DNA-profielen of een dierenartsverklaring bij kunstmatige inseminatie zijn.


LET OP! Per 19 maart 2019 is het rapport 'fokken met kortsnuitige honden' gepubliceerd. Dit betekent dat er niet gefokt mag worden met honden die niet aan de criteria voldoen. Meer informatie zie de pagina 'fokken met kortsnuitige honden'.

Voor de rassen American Staffordshire Terrier en Cavalier King Charles Spaniel gelden aanvullende regels voor het fokken op gebied van gezondheid en gedrag. Neem bij vragen contact op met de rasvereniging

Voor bepaalde rassen gelden extra regels waardoor je niet mag fokken met bepaalde vachtkleuren, vaak 'niet erkende kleuren' of NEK genoemd. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fokken met niet erkende kleuren'. 


Ben je als fokker aangesloten bij een rasvereniging dan zal je moeten voldoen aan het Verenigingsfokreglement (VFR). De vereniging publiceert zelf het VFR en controleert of je aan de voorwaarden hebt voldaan. 

 

Je dekaangifte moet binnen 3 weken na de dekking bij ons binnen zijn. Als wij de aangifte niet op tijd ontvangen, kunnen alle volgende stappen vertraging oplopen en ontvang je ook de stambomen later. Ook brengen wij hiervoor administratiekosten in rekening.

Heb je dekaangifte gedaan maar is je teef niet drachtig? Geef dit dan in je account bij het nest aan.

Indien de teef leeg is gebleven dan wordt dit niet gezien als een nest. De definitie van een nest is: een situatie waarbij een teef uit één dracht één of meer volgroeide of onvolgroeide pups heeft voortgebracht, die al dan niet op natuurlijke wijze levend of dood zijn geboren. 

 

Geboorteaangifte

Gefeliciteerd, er zijn pups geboren!

In je overzicht nesten kan je via het actiemenu de geboorteaangifte starten.

Ben je lid van een rasvereniging dan kan je dit op de pagina 'mijn profiel' aangeven. 

Je geboorteaangifte moet binnen 10 dagen na de geboorte bij ons binnen zijn. Als wij de aangifte niet op tijd ontvangen, kunnen alle volgende stappen vertraging oplopen. Ook brengen wij hiervoor administratiekosten in rekening.

 

Namen van de pups

De namen van honden die worden ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek moeten aan een aantal regels voldoen. Houd hiermee rekening bij het bedenken van de namen voor je pups. De namen moet je opgeven als je geboorteaangifte doet en kun je daarna nog een keer wijzigen. Dit kan niet meer nadat de buitendienstmedewerker langs is geweest.

De namen mogen uit maximaal 30 letters bestaan, dit is inclusief de kennelnaam. Spaties en leestekens worden niet meegeteld. In de namen mogen geen cijfers, leestekens  (apostrof en verbindingsstreepje uitgezonderd) of afkortingen gebruikt worden. De namen mogen geen andere bestaande Nederlandse kennelnaam bevatten of tot verwarring met een andere geregistreerde kennelnaam leiden.

Meer informatie over kennelnamen vind je op de pagina 'kennelnaam'.

Als je geen gebruik maakt van een kennelnaam, dan mag de naam maar uit één woord bestaan. Het mag ook geen samengestelde naam zijn, zoals bijvoorbeeld DIRKJAN.

De volledige regels voor de namen van de pups vind je in het Kynologisch Reglement.

 

Betalen

Na het indienen van de geboorteaangifte kan je aangeven hoe je wilt betalen. Dit kan direct of later via een bankoverschrijving.

Pas als de betaling door ons ontvangen is, sturen wij de opdracht voor de nestcontrole naar de buitendienstmedewerker. Wil je dat de buitendienstmedewerker snel komt, betaal de factuur dan ook vlot.

 

Nestcontrole, chippen en afnemen DNA

Tussen de vijf en zeven weken na de geboorte van de pups komt er een buitendienstmedewerker langs om de pups te chippen. Ook neemt hij DNA af van de pups en, als dit is aangevraagd, van de ouderdieren. Deze termijn is een streeftermijn en hangt onder andere af van het moment waarop wij de dek- en geboorteaangifte en de betaling ontvangen. De buitendienstmedewerker stuurt altijd een e-mail of een afspraakkaartje met een voorstel voor een datum en tijd waarop hij/zij langs zal komen.

Om te zorgen dat de buitendienstmedewerker snel aan de slag kan, kun  je vast de volgende formulieren klaarleggen:

  • Stamboom van de moederhond.
  • Lidmaatschapskaart van de rasvereniging; als je geen lid bent van een rasvereniging voor het gefokte ras op het moment dat de pups zijn geboren, brengen we een extra heffing in rekening.
  • Kennelregistratiekaart (alleen voor fokkers met een kennelnaam).

De buitendienstmedewerker vult het aanvraagformulier voor de stambomen aan met chipnummers en kleuren. Op dit moment worden ook de namen aan de pups gekoppeld, zorg dus ook voor een manier om de pups uit elkaar te houden.

Van de buitendienstmedewerker ontvang je voor iedere pup een ‘aanvraagformulier registratiebewijs’, deze heb je nodig om de pup over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar.

 

Verplichte registratie bij aangewezen databank

Als fokker ben je verplicht om binnen acht weken na de geboorte de pups te registreren bij een door de overheid aangewezen databank. Deze registratie geldt voor alle fokkers in Nederland en staat los van de registratie in het stamboek!

Om het de fokkers van rashonden wat makkelijker te maken, ontvang je van ons een code voor Databank Honden. Wij sturen je de code zodra wij de chipnummers van de pups in ons systeem hebben geregistreerd. Met deze code haal je de gegevens van je pups op; je hoeft ze dus niet handmatig in te voeren.

Als een pup naar een nieuwe eigenaar gaat, moet deze de pup binnen twee weken op zijn naam laten registreren en moet jij aangeven dat je de pup hebt verkocht.

 

Nieuwe eigenaar pups

De pups vind je terug in het overzicht 'Mijn pups' in je Mijn RvB account. Via het actiemenu kan je aangeven dat je de pup wilt verkopen. Hiervoor voer je de naam en het e-mailadres van de nieuwe eigenaar in. Deze ontvangt vervolgens een e-mail met een code waarmee die de pup kan registreren in zijn account.

Houd je de pup zelf dan vul je je eigen gegevens in en kan je met de code en 'koop hond' de hond registreren op jouw naam.

De eerste registratie is gratis; dit moet dan wel binnen 6 maanden na de geboorte van de pups worden gedaan. De pups die je op de leeftijd van 6 maanden niet hebt overgeschreven worden automatisch van het blok 'Mijn pups' naar 'Mijn honden' verplaatst.

Gaat de pup naar het buitenland, dan heeft deze een export pedigree nodig. Hiervoor ontvangt de fokker/huidige eigenaar een factuur.

 

Stambomen en DNA-certificaten

De buitendienstmedewerker stuurt het afgenomen DNA naar een laboratorium. Daar controleren ze de afstamming.

Als de afstamming niet klopt of nog niet kan worden bepaald, nemen we contact met je op.

Als de afstamming klopt, sturen we de stambomen naar je toe, de DNA profielen kun je downloaden in je account op de profielpagina van de hond. Jij bent er dan verantwoordelijk voor dat deze bij de nieuwe eigenaren komen.

 

Aangifte op papier

Wil je geen gebruik maken van het Mijn RvB account dan kan je de aangiftes nog per post naar ons toe sturen. Je ontvangt dan wel per e-mail de bevestiging van de aangiftes en de factuur. 

Hier kan je de verschillende aangifte formulieren downloaden:

Geboorteaangifte_versie_29-11-2020

Dekaangifte_versie_29-11-2020

Overdracht hond